středa, ledna 31, 2007

Prahou kolem, nocí


Kdy jindy prozkoumat Prahu, než v noci? Je to jediný čas, kdy si za pouhou hodinu stihnete projet všechny místa a celý starý město, který obyčejným turistům, prodírajícím se mezi dalšími turisty, běžně zabere celý den. Moje oblíbená trasa vypadá takto: Z koleje od hlavního nádraží vyjedu na Senovážný náměstí, potom Prašná brána, pár kliček k Haštalskýmu náměstí, Řásnovka, nábřeží, u Rudolfina přes most na Malou Stranu (když musíš, tak musíš), Hrad, dolů na Kampu, kolem řeky vidíme Národní divadlo, po Smetanově nábřeží a divadla Na Zábradlí na Staromák, asi Týnskou ulicí, Celetnou, zase Prašná Brána a po Hybernský dom - na kolej. Dnes jsem měl aparát, tak jsem udělal lehkou variaci a zajel i k Národnímu Muzeu a zrovna jak jsem fotil, vjeli tam policajti a sanitka a krásně snímek oživili. Další picture koláž, zčásti uličky a lucerny nad Hradem, zčásti kolejní doupě a fotka "charging mania". Dobrou noc, moc. Pravá chvíle pozdravit paní uklízečku.

úterý, ledna 23, 2007

Výlet do Žiliny

foto: Jánošík, skiareál Vrátná, modlící se mnich

Letos, jak tvrdí někteří meteorologové, do Čech zima nevkročí. Teď, když venku poletují malinké vločky sněhu vím, že jsem se měl vsadit. Protože sníh je někdy důležitější než sůl (sníh=skupenství vody, bez soli člověk může vydržet i několik let, bez vody jenom týden a bez sněhu snad až do další zimy. POZOR! Poslední údaj ještě nikdy nebyl exaktně změřen! Minulý týden jsme se s Verušiným tátou, doc.Ing Janem Kudrnou CSc., který jel na Žilinskou Univerzitu coby oponent, zajeli o víkendu podívat taky na svah, měli jsme: on lyže, já prkno. Překvapení bylo nemilé, když pod Jánošíkem namísto nadýchané závěje sněhu prosvítalo graffiti na betonovém podstavci, kousek dál, vo Vrátnej doline toho sněhu bylo snad ještě méně, pokračovali jsme údolím až na jeho konec a vyvezli se kabinkou nahoru. Pan vlekař nás totiž nalákal na to, že zvrchu lze sjet až kam sahá sníh, potom - ukázal na konec lesa a říká - tohle sejdete pěšky. No, bylo to nějakých 4, možná 5 sloupů, i kdyby to byl kilometr, tak to by nějak šlo. Rozhodli jsme se, že bude lepší vyjet nahoru, sjet po sněhu až kam to půjde a vyšlapat zase nahoru, na konci zase kabinou dolů, ty jízdenky sa volaly HOREDOL.

foto: rozcestník: prostě jenom držet směr...

Navrchu nás překvapila krásná mlha, jako z Rákosníčka. Prostě bílo, sníh mokrej. Nebylo vidět, kde se terén dělí od oblohy, jestli jedete z kopce nebo proti němu, nebyla vYdět aňY sjezdovka, zatáčky se krásně zařezávaly (do hlubin) až si najednou říkám - teď asi spadnu - a skutečně, navíc, co mi bylo s podivem jsem v kotrmelcích nabíral na rychlosti, ale finální přistání bylo měkké. Sundal jsem prkno a vydal se hledat kamaráda. Stoupání z té hladké roklinky, do které jsem zahučel bylo vcelku zábavný. Boříc se do mokrýho sněhu jsem si dusal vlastní schody jako pěšinu, věšíc se na prkno, který jsem nesl před a nad sebou. To mohl bejt komickej pohled. Až jsme se našli, tak jsme to tam takhle chvíli plácali. Já šel dvakrát, Verčin táta třikrát!

foto: žilinské náměstí

Po haluškách a návratu do Žiliny pršelo. Střed města je krásně opravenej, a na to jak působí malebně, okolí ještě pokulhává - hned za divadlem jsou k vidění slátaný styly, vnořená náhradní okna do... No vlastně to byl asi pokus o unifikaci, na konci je fotka ulice, u které to můžete posoudit sami.
foto: sjednocené nebo rozbité styly?

středa, ledna 17, 2007

Zrušené večeře

Ví to snad už všichni, večeře v Menze Jednota byly nadobro zrušeny! Spousta obyvatelů na těchto kolejích v centru Prahy tak po večerech trpí hlady, popřípadě se navzájem ohrožují. Nenechte se svazovat předsudky, vyzkoušejte něco u nás sice úplně nového, ne tak je tomu ale ve středozápadní čínské provincii Qīnghǎi [Čching-chaj], odkud tento tradiční recept na výtečnou pochoutku pochází. Ačkoliv se na první pohled jeví bizarně, tohle si musíte sami vyzkoušet, jinak neuvěříte! Recept viz. příloha.

 Posted by Picasa

Examination coming...

...a studentům zřejmě začíná šibat, sedí jenom na prdeli a nemají co by, kde by. Namísto pravidelného protahování těla někde na čerstvém vzduchu, v klidu a tichu či při tiše vrnící zářivce někde v tělocvičně se oddávají zcela nesmyslným radovánkám, opájeni přitom hlasitým hlukem linoucím se z reproduktorů.

 Posted by Picasa

3 králové

Kde by jste po ránu asi tak hledali hladové krky, čekající jako první ve frontě na oběd?
-No, nutno dodat, že některé kuchařky nebyly s naším outfitem zcela spokojeny. Stejně tak, jako když kolem desáté ráno pozdravíte paní uklízečku na chodbě:"Dobrý ráno," což ji téměř nakrkne a proto ji tak zdravím už jen když ji potkám předtím, než když jdu spát. Zřejmě ony neví, že župan je mnohem teplejší, než obyčejné triko. Na oběd se sice moc nehodí, ale po ránu - proč ne?

 Posted by Picasa