pátek, února 02, 2007

Radar

Umístění amerického radaru na českém území. Komunisté zcela odmítají, zelení jen za připojení radaru k Severoatlantické alianci (k NATO). Je pěkné vědět co si myslí ta která strana, ale málokdo Vám sdělí proč, či jaké jsou jejich poměrné váhy a co leží na jejich miskách.

Vojenská technika

Jaký je vojenský cíl americké základny a radaru? Bránit Evropu? Co všechno dokáže radar? Ochrání radar v ČR a základna v PL od raket i EU, PL, ČR? Budou američané poskytovat údaje o nebezpečí příslušným státům a organizacím? Neměli by si češi postavit taky jeden? Stálo by jim to vůbec zato, při jisté pravděpodobnosti útoku, kvůli pár milionům lidí? Není už v EU nějaký? Co když přijde země z východu, s podobným návrhem. Třeba Rusko, plné fosilních paliv - je dobré s nima být kamarád, povolíme jim základnu u nás? Může se stát z ČR „nárazník“ bitevní zóny? Jak se na letící raketě pozná, kam má namířeno? Čí by potom byla práce ji zneškodnit? Jak se zneškodní raketa? Druhou raketou? Co se stane s druhou „obrannou“ raketou? Odpálí ji taky ve vyšších vrstvách atmosféry? Nebo další strana vyšle další a svou „obrannou“? Není dobré tyto systémy sjednotit nebo zapojit do nějakého obranného systému? Existuje nějaký?

Kde to rozseknout?

Pro rozhodování je víc než dobré kvantifikovat a ocenit možné přínosy a náklady, tedy podle standardní rovnice ekonomického zisku. Přínosy a náklady je třeba hledat v co nejširší škále. Jako od přínosu tvorby pracovních míst pro služby zaměstnancům amerického radaru (pekař housek na bigmac), přes změny v počasí, bezpečnost Zeměkoule, až po geopolitické začlenění země, např. s výhodou zrušení vízové povinnosti pro občany ČR (kolik stojí čekání ve frontě na US embassy?), ale zároveň s očekávaným mezinárodním nahlížením na ČR jako na US friendly country – možný výnos ve vztazích a obchodem s prozápadními zeměmi, ale i riziko kvůli teroristům a pohněváním žab na pramenech fosilních paliv při jejich přích přímo s US?

Monopolek

Státy střední Evropy mají jistou výsadu – monopol na svou pozici, měl by americký přínos radaru být stejný jako naše cena za radar? Kolik si máme „účtovat“? Včera, při hře Osadníci z Katanu jsem se mj. dozvěděl, že důvěra protihráčů nejenže spojuje, ale výrazně dokáže hru urychlit. Když budeme věřit američanům, jakou hru tím urychlíme? Dem nato?

Žádné komentáře: