středa, dubna 23, 2008

Jak vypadá inflace

Naše debaty z pokoje č. 415 o tom jak vypadá inflace, k čemu je růst CPI a proč v ČNB měří inflaci, aniž by se koukli na změnu monetární báze a o tom odkud se berou peníze, jestli z úvěrů komerčních bank, našly nový link, kde tohle téma už někdo přemítal před náma.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

ono nakonec jde o to, ze v obehu je teoreticky nekonecne (jelikoz i budouci) mnozstvi penez, tedy i ty penize, ktere komercni banky vytvori, a jsou kryte jen budoucimi vynosy. Proto monetarni baze nic nerekne, rozhodujici je, kolik penez se "vytvori" v bankovnim sektoru.

VS řekl(a)...

Diky, ono uz pred par lety me zajimalo, kolik lze vydelat penez na zmene cenove hladiny. A Schumpeter by nejspis rek´, že to bude stat celou pristi inovaci.

Anonymní řekl(a)...

a ještě mě napadlo - při diškuzi inflace ji ČNB dělila na několik částí, např. že část inflace byla způsobena zvýšením daně z 5 na 15 (myslim). To ale rovněž nedává smysl, jelikož zvýšením daně se jen změnil vlastník oněch peněz (ze soukromého sektoru stát), ale peníze budou utraceny stejně, tedy dopad na cenovou hladinu je nulový (ale dopad na spotřební koš při měření CPI existuje). Jiri