pátek, října 24, 2008

A přece se točí...

Už mám první známku. Za skupinovou prezentaci regulace telekomunikačního trhu EU. Taková prezentace třeba na IES většinou nesmí přesahovat 10 minut, a když je delší, strhávají se za to body. Když v zadání exposé na Dauphine bylo napsaný 40 minut, ozval jsem se profesorovi, že za tu dobu stihneme shrnout 4 tlustý knížky. A to si mě asi poznamenal do deníčku. Za posledních 6H čistýho času v předmětu International Corporate Strategies jsme se dozvěděli leda tak, že síťová odvětví byla podporována v minulosti buď státem (Francie) nebo soukromě (Velká Británie). V obou případech vznikly monopoly, který hledají zisk a nasazují vyšší ceny než v dokonalé konkurenci. Je to magisterský kurz a taky podle toho vypadá tempo. Šnečí.

Dneska byly celkem tři prezentace a jedna z nich byla honorovaná líp než ta naše, a to i přesto, že vyjmenovali všechny monopolní aspekty svých odvětví, i s tím, že nasazují vysoký ceny, dále ale pokračovali s návrhy na liberalizaci trhu. Ještě tak pro zasmátí můžu uvést příklad vítěznýho týmu: Mamutí společnost AIR FRANCE roste pomalým tempem. Mravenčí RYANAIR roste rychlým tempem. Z toho podle nich plyne, že RYANAIR přeroste AIR FRANCE:)

I pan profesor se ukázal. Potřebu regulace v leteckým průmyslu vysvětlil tím, že letenky v první třídě jsou mnohem dražší než v turistické. Tak jsem se mu na to ozval, s poznámkou od Ing. Hrubýho z IES, že záleží jen na definici produktu a trhu. Když někdo potřebuje produkt flexible travel service, protože letí třeba do NY, neví přesně datum návratu, letenku kupuje těsně před odletem a ještě by si cestou rád zdřímnul, ale ví zároveň, že chce domů co nejdříve, nebude si přece kupovat letenky na pevný datum do turistický třídy = vzdálený substitut = irrelevantní produkt (jako když byste šli na žabí stehýnka a oni Vám donesli jenom brambory s tím, že je to taky jídlo). Profesor to samozřejmě odmítl (nebo nepochopil) s tím, že rozdíly cen těchto letenek jsou tak velký, že by to rád reguloval. Potom začal mluvit o segmentaci trhu. Jsem ve Francii.

Žádné komentáře: